OSTEOPATHIE

Osteopathie analyseert en behandelt het lichaam als 1 geheel

“EAT HEALTHY,
SLEEP WELL,
BREATHE DEEPLY,
MOVE HARMONIOUSLY.”

― Jean-Pierre Barral —

   

Welke letsels en klachten kan een osteopaat behandelen?


Een osteopaat of kinderosteopaat kan het menselijk lichaam ondersteunen om het zelfherstel te bevorderen en kan worden ingezet bij volgende klachten:

  • Rug- en nekklachten: (al dan niet met uitstralingspijn): discusbulging, discushernia, facetartrose, discopathie, artrose, acute blokkade
  • Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn, kaakproblemen, …
  • Zwangerschapsklachten: reflux, klachten bij ademhaling, spanning rond het middenrif, bekkenpijn, ...
  • Bekkenproblemen: bekkengordelpijn, blokkades SIJ, repetitieve hamstringblessures, …
  • Krampen en reflux bij baby’s
  • Voorkeurshoudingen baby's:  graag en veel met hoofdje naar dezelfde zijde gedraaid liggen
  • Huilbaby’s
  • Buikklachten: maag – en/of darmklachten (reflux, zuurbranden, maagpijn, obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel, spastische darmen), (pijnlijke) littekens,…
  • Vitaliteitproblemen: (chronische) vermoeidheidsklachten, slapeloosheid, burn-out, depressie, concentratieproblemen
  • Recidiverende ontstekingsklachten (oor-, keel- sinusontstekingen), daling van de immuniteit, allergieën
  • Fertiliteitsproblemen
  • Spier- of ligamentaire blessures
  • Urogenitale klachten: frequente nierklachten, menstruele klachten, blaasverzakking, stressincontinentie,…
  • Schouderklachten, Elleboogklachten, Polsblessures
  • Liesproblemen: herhaaldelijk blessures aan de adductoren, herstel na liesbreuk, ...
  • Knieklachten: meniscuslast, ontsteking kniepees, jumpers knee, luxatie patella, …
  • Enkelklachten: verstuikingen – achillespeestendinitis – fasciitis plantaris, …
  • Postoperatieve (rest)klachten verklevingen en littekenvorming
  • Reumatische aandoeningen ea. ontstekingsziekten

 

Er zijn ook klachten die een osteopaat niet kan verhelpen. In dat geval wordt dit met de patiënt besproken en wordt de patiënt indien mogelijk terug doorverwezen naar de arts. Vaak wordt er ook samengewerkt met huisartsen, fysische geneesheren, orthodontisten, psycholoog, voedingsdeskundige / diëtiste, kinesitherapeut, podoloog, logopedist …. Dit omdat sommige klachten nu eenmaal een multidisciplinaire aanpak nodig hebben.

Hoe werkt osteopathie? 


Osteopathie gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht en dit is niet altijd de plek waar de klacht zich uit. Pijn is een gevolg en komt aan het licht. De oorzaak ligt meestal in de schaduw. Een goede osteopaat behandelt de patiënt en niet de klacht. Daarom kunnen twee patiënten met dezelfde klacht een totaal verschillende behandeling krijgen.

Osteopathie beschouwt het menselijk lichaam als één geheel. Dat lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden en heeft een natuurlijk vermogen om storingen te herstellen.

Als het lichaam gezond is, vindt deze autocorrectie ook plaats. Alle weefsels bezitten dan een goede bewegelijkheid. Is het evenwicht en de beweeglijkheid verstoord geraakt, bijvoorbeeld door een ongeluk, een ziekte of operatie, stress of  littekenweefsel, te weinig beweging, slechte voedingsgewoontes, dan ontstaan er vaak klachten. Doordat de systemen in het menselijk lichaam elkaar onderling beïnvloeden, kunnen de klachten zich soms op een totaal andere plaats voordoen dan waar de oorzaak zich bevindt.

Door de blokkades (articulair) en spanningen (musculair, fasciaal) weg te nemen,  stelt de osteopaat het lichaam terug in staat om zichzelf te herstellen. Door de oorzaak aan te pakken, krijgt het lichaam de kans om te stabiliseren. Hierdoor zal de klacht verdwijnen of minder snel terugkomen.

 

Wat is osteopathie?


We bieden jou gerichte aandacht, passie voor ons vak en specialisaties. Deze tools om jou, je kind of baby optimaal te behandelen. We bekijken niet alleen lokaal je klacht maar vooral hoe die is ontstaan. Je lichaam wordt volledig onderzocht, niet alleen spieren en gewrichten maar ook de organen en het zenuwstelsel. Zo is iedere behandeling uniek en nemen we de tijd om samen de oorzaak te vinden.

Osteopathie is er voor iedereen: baby’s, zwangere vrouwen, sporters, volwassenen en kinderen . Het is een manuele gezondheidstherapie die vertrekt vanuit het functioneren van het lichaam en de wijze waarop structuren samen-werken. Een osteopaat legt zich toe op de wisselwerking tussen gewrichten, spieren, zenuwen, bloedvaten en organen. Osteopathie bevordert de doorbloeding, stimuleert beweging, verbetert lichamelijk functioneren en helpt zo jouw gezondheid te behouden of herstellen. Osteopathie spreekt het zelfhelend vermogen van het menselijk lichaam aan om symptomen op te lossen.   Osteopathie kan zowel preventief, als curatief/herstellend worden ingezet om onevenwichten te herstellen.

VERSTERKING EN HERSTEL

Met behulp van nauwkeurige mobilisaties, milde manipulaties, zachte rek, ontspanning of gespecialiseerde technieken voor de spieren en gewrichten werken we naar versterking en herstel.  Alle technieken zijn aangepast aan de leeftijd en de aard van de problematiek. Een baby met voorkeurshouding, een sportende tiener, zwangere vrouw, werkonbekwame man of geblesseerde zestig plusser, elk behoeft zijn specifieke benadering.

U kunt voor terecht Osteopathie en Kinderosteopathie bij Lotte Vande Velde. Lotte volgde de opleiding Osteopathie aan het IAO en Osteopathie voor kinderen en baby’s bij Pantha Rei NL.

Lotte specialiseerde in het behandelen van baby’s, zwangere vrouwen en volwassenen met rug-, bekken-, nek-, hoofd-, en spierklachten via structurele, viscerale en craniale technieken om zo het lichaam diep los te maken en het verstoorde evenwicht van deze systemen te herstellen.

Osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijke lichaam een geheel is. Dat lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden en heeft een natuurlijk vermogen om verstoringen te herstellen (zelfhelend vermogen of autocorrectie). Als het lichaam gezond is, vindt deze autocorrectie ook plaats. Alle weefsels bezitten dan een goede bewegelijkheid. Is het evenwicht verstoord geraakt, bijvoorbeeld door een ongeluk, een ziekte of operatie, stress of slechte voedingsgewoonten dan heeft het lichaam vaak wat hulp nodig om het evenwicht en dus de beweeglijkheid te herstellen. Osteopathie kan het lichaam daarbij ondersteunen.

Een verlies van de normale beweeglijkheid of een teveel aan spanning in één of meer van deze systemen kan leiden tot klachten. Doordat deze systemen elkaar onderling beïnvloeden kunnen de klachten zich soms op een totaal andere plaats voordoen dan waar de oorzaak zich bevindt.

Door de blokkades (articulair) en spanningen (musculair, fasciaal) systeem in het lichaam te corrigeren stelt de osteopaat het lichaam terug in staat om zichzelf te herstellen. Aangezien het probleem van bij de oorzaak wordt aangepakt, krijgt het lichaam ook de kans om te stabiliseren. Hierdoor zal de klacht verdwijnen of minder snel terugkomen.

In de behandeling wordt gebruik gemaakt van de dynamische interactie tussen de lichaamsstructuren onderling. Osteopathie gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht en dit is niet altijd de plek waar de klacht zich uit. Pijn is een gevolg en komt aan het licht en de oorzaak ligt meestal in de schaduw. Een goede osteopaat behandelt dus de patiënt en niet de klacht. Daarom kunnen twee patiënten met dezelfde klacht een totaal verschillende behandeling krijgen.

Osteopathie is complementair aan de klassieke geneeskunde en steunt op kennis van anatomie, neurologie, fysiologie, biomechanica, pathologie, enz.

 

 MAAK EEN AFSPRAAK

Voor wie is Osteopathie geschikt?


Osteopathie is er voor iedereen en voor elke leeftijdsgroep: man, vrouw, zwangere vrouwen, sporters, baby’s, kinderen. Iedereen kan bij ons voor osteopathie terecht.

BABY’S

De specialisatie osteopathie voor baby’s zorgt dat wij met zachte, ervaren handen uw baby helpen zich optimaal te laten voelen en ontwikkelen. Kinderosteopathie of Osteopathie voor baby’s is niet zo maar behandeling van kleine volwassen mensjes, osteopathie voor kinderen en baby’s vraagt een specifieke opleiding.

BABY’S KUNNEN HIER TERECHT VOOR:
  • (verborgen) Reflux, zuig- en andere voedingsproblematiek, moeilijk boeren
  • Buikklachten, krampjes, stoelgangproblematiek
  • Evenwicht slaap – waakritme, onrust, overprikkeling
  • Huilbaby’s
  • Voorkeurshouding: graag en veel met hoofdje naar dezelfde kant liggen
  • Plagiocephalie (afgeplat hoofdje), asymmetrie van de schedel
  • Niet willen of kunnen kruipen
  • Overstrekken
  • Na een zware, moeilijke of net uiterst snelle bevalling
  • Onrustige baby’s
  • Hoofdpijn: hoofd veel schudden of tegen de rand van het park, wieg, … wrijven
  • Allergie en eczeem
  • Verminderde immuniteit, recidiverende luchtweginfecties. Veel slijmen produceren zoals kwijlen, dikwijls verstopte neus, …

Osteopaten behandelen het volledige lichaam van de baby. Er wordt op zoek gegaan naar aanwezige spanningen, die via osteopatische technieken behandeld worden.

Dit met bijzondere aandacht voor:

  • Het hoofd en de wervelkolom:

Door de kracht van de weeën en de reis doorheen het geboortekanaal worden het hoofd en de wervelkolom van de baby blootgesteld aan enorme compressiekrachten.

  • Het diafragma:

Door torsie krachten via de ribben tijdens de bevalling komt het diafragma van de baby onder spanning te staan.

Hoe complexer de bevalling verloopt, hoe groter de impact op het lichaam van de baby.

Een osteopatische behandeling bij baby’s vermindert de spanningen die ervoor kunnen zorgen dat baby’s erg nerveus, prikkelbaar, reactief en gevoelig zijn.

Baby’s recuperen buitengewoon snel na de geboorte. Toch kan je baby verschillende klachten ontwikkelen in de weken na de geboorte. Wanneer je baby ongeveer 6 weken oud is, wordt een osteopathische check-up aangeraden.

Tijdens de behandeling wordt er uitsluitend met zachte technieken gewerkt en worden er zoveel mogelijk spanningen in het lichaam, nek en hoofd weggenomen.

U kan Lotte altijd contacteren wanneer uw baby of kind bepaalde klachten heeft die niet in deze lijst staan. Maar vergeet niet dat een osteopaat een kinderarts in geen enkele instantie kan vervangen.

De behandeling voor baby’s is heel zacht. Meestal geniet de baby van de behandeling en valt dikwijls in slaap tijdens of na de behandeling.

Bij een normaal verlopen zwangerschap en bevalling kan er een check up van de baby uitgevoerd van pasgeborene tot baby van een 6-tal weken. Dit om aanwezige spanningen als gevolg van de zwangerschap, de bevalling en dus de geboorte door het indalen door het bekken van de mama, te behandelen om zo latere problemen te voorkomen. Uiteraard kan de baby  niet alleen preventief maar ook bij klachten altijd onderzocht en behandeld worden.

 

 

KINDEREN

Zo gezond en gemakkelijk mogelijk opgroeien is wat iedereen voor zijn kind wil. Voor een goede ontwikkeling is het belangrijk dat het zich vrij kan ontwikkelen en bewegen.  Zaken als waar hoort een kind in zijn motorische en cognitieve ontwikkeling te staan en hoe kan dit optimaal ondersteund worden zijn van groot belang.
Als osteopaat die kinderen behandelt heb ik daarom een meerjarige opleiding hiervoor gevolgd en blijf me regelmaat bijscholen om up to date te blijven. Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ze zowel fysiek als mentaal goed in balans zijn om de groei te optimaliseren.

Een osteopatische behandeling kan zowel preventief als bij specifieke klachten uw kind verhelpen.

KINDEREN KUNNEN HIER TERECHT VOOR:
  • Voedingsintoleranties
  • Buikklachten
  • Immuniteitsproblemen, recidiverende oorontstekingen, verkoudheden
  • Assymetrisch kruipen
  • Gedrags- en concentratieproblemen (leerstoornissen, ADD, ADHD,…)
  • Hoofdpijn
  • Ademhalingsmoeilijkheden (sinusitis, nasale drip, astma)
  • Gebitsproblemen
  • Groeipijnen
  • Bedplassen

Men zegt dikwijls: elke leeftijd brengt zijn typische probleempjes met zich mee. En dat klopt ook! Kinderen groeien met vallen en opstaan. Ze hebben ontzettend veel energie. Ze moeten soms honderden keren hetzelfde proberen vooraleer ze iets nieuws beheersen. Je herkent het vast: 100 keren trapje op, trapje af tot ze het kunnen, maanden oefenen tot ze een balpen juist kunnen vasthouden, ondanks geschaafde knietjes blijven proberen om een paar keer na elkaar te kunnen touwtje springen, een hele namiddag achter een voetbal lopen tot ze moe neervallen,… .  Wij kunnen als volwassen er alleen maar versteld van blijven staan!
Maar af en toe gaat het eens fout: geen energie om te blijven proberen, verkeerd gevallen en blijvende rugpijn, terugkerende verkoudheden, moeite om de fijne motoriek te beheersen, onverklaarbare hoofdpijn,… . In die gevallen kan een kinderosteopaat, naast een consult bij de kinderarts, vaak een oplossing bieden.
In onze praktijk kan Lotte als kinderosteopaat, op een speelse manier je kind testen en behandelen. Hoe jonger een kind behandeld wordt of hoe sneller na een trauma (een val bv.) hoe beter en sneller resultaat! Kinderen zijn veel flexibeler dan volwassenen en daardoor staan we vaak zelf nog versteld hoe snel een kind zich kan herpakken na een behandeling.

ZWANGERE VROUWEN

Zwangere vrouwen (voor, tijdens en na de bevalling)

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam grote veranderingen en dit vraagt heel wat energie. Deze periode kan gepaard gaan met allerhande klachten. Hierbij kan een osteopatische behandeling helpen om het lichaam terug in balans te brengen en te ontspannen. Dit om de zwangerschap zo aangenaam mogelijk te laten verlopen voor de toekomstige mama, maar ook voor de baby om optimaal te kunnen groeien.

ZWANGERE VROUWEN  KUNNEN HIER TERECHT VOOR:
  • Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit
  • Rugklachten
  • Nek en schouderklachten
  • Hoofdpijn
  • Spijsverteringsproblemen: maaglast, zuuroprispingen, misselijkheid, constipatie,…
  • Vermoeide benen, krampen
  • Kortademigheid

De behandeling is aangepast aan de zwangere vrouw.

Ook na de zwangerschap kunnen er klachten zijn, waarbij een osteopatische behandeling kan helpen.

Vaak krijgen we de vraag vanaf wanneer een baby’tje mag behandeld worden en welke klachten behandelbaar zijn.
Soms heeft een baby’tje zo’n traumatische geboorte achter de rug of heeft een kindje vanaf het prille begin reeds spijsverteringsklachten of spanning in de nekregio, de neiging tot voorkeurspositie, … .
Regelmatig horen we ook ouders vertellen dat hun kindje al van in het ziekenhuis vaak huilt en niet goed kan slapen. In zo’n gevallen kan je met je kindje al vanaf dag 1 bij ons terecht. Er staat geen minimumleeftijd op de behandeling.
Een behandeling bij baby’tjes verloopt heel zacht en is volkomen pijnloos. Baby’tjes genieten er vaak zichtbaar van en vallen dikwijls in slaap, soms kan het ook wel gebeuren dat een baby’tje huilt.
Aangezien een bevalling een bijzonder ingrijpende gebeurtenis is en er ontzettend veel krachten op je kindje inwerken, heeft elke pasgeborene baat om na de bevalling gecontroleerd te worden door een kinderosteopaat. Wanneer er geen klachten zijn, is 6 weken een ideale leeftijd voor een algemene check-up op reflexen, motoriek en beweeglijkheid van de schedel, wervelkolom en heupjes.

Zwanger zijn is één van de meest intense belevingen in een mensenleven. Heel veel indrukken, gevoelens en ervaringen komen samen en dat allen op 9 maanden tijd.

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam buitengewone veranderingen om het groeiend kindje te ondersteunen. Spieren rekken, hormonen worden vrijgegeven, ligamenten verliezen een deel van hun spanning. Het lichaam ervaart heel wat stress.

Dat kan zich uiten in rugpijn, uitstraling in de benen (ischialgie), bekkeninstabiliteit, slapeloosheid, kortademigheid, pijn tussen de schouderbladeren, oprispingen, gezwollen voeten of benen, een hoge bloeddruk of vermoeidheid.

De osteopaat ondersteunt het natuurlijke proces van de zwangerschap en de geboorte door het lichaam ten volle te helpen zich aan te passen aan die veranderingen. Met warme zorg worden de meest geschikte technieken gekozen om een maximale veiligheid en comfort voor jou en jouw groeiende baby te voorzien.

Vaak verloopt alles zeer goed en is het aftellen naar een nieuw wondertje! Maar dat is helaas niet altijd het geval. Soms is het moeilijk om zwanger te worden, zelfs na herhaaldelijke pogingen via ivf. of tijdens de zwangerschap kan je last hebben van functionele klachten (zoals rugpijn, bekkenpijn/instabiliteit, hoofdpijn) die de 9 maanden omtoveren tot een bijzonder zware periode.
De stand van je bekken, rug, onderste ledematen en nek verandert namelijk 3 keer intensief in deze periode! Je lichaam moet dus optimaal in orde zijn om zich aan te passen op deze veranderingen.

Als er geen medische tegenindicatie is, kan je met vele zwangerschapskwaaltjes en voor vruchtbaarheidsondersteuning bij ons terecht. Zwangerschap is dus absoluut geen contra-indicatie voor een behandeling! Sommige vormen van zogenaamde bekkeninstabiliteit hebben een bekkentorsie of blokkade aan de oorsprong. Wordt deze blokkade tijdig opgelost dan worden ergere klachten vaak vermeden. Ook zien we dat vrouwen die zich tijdens de zwangerschap laten ondersteunen, vaak een vlottere bevalling hebben omdat hun lichaam en bekken meer kunnen aanpassen aan de immense krachten van de weeën.

Goed om weten is ook dat een behandeling bij zwangere vrouwen in vele gevallen sneller werkt dan bij niet-zwangere personen. Het herstel wordt bevordert door de versoepeling van de gewrichten door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap waardoor correcties gemakkelijker kunnen gebeuren.

Na de bevalling en na de borstvoeding zijn eveneens twee interessante periodes voor een check-up om het lichaam te helpen terug te keren naar een ‘niet-zwangere’ toestand.

VOLWASSENEN

Of je nu hoofdpijn, rug- of nekpijn of spijsverteringsklachten hebt of je je niet goed in je vel voelt. Zolang de klachten van functionele aard zijn, kan je bij ons terecht.
Functioneel betekent dat de ‘functie’ van iets gestoord is, maar de structuur nog intact is. Een voorbeeld: je hebt pijn aan de knie en er blijkt een meniscus gescheurd te zijn, dan moet je je verder laten helpen bij een arts/sportarts. Is er echter geen trauma geweest en heeft je knie voorheen altijd goed gefunctioneerd, dan kan de kniepijn functioneel zijn: bv. door een verkeerde bekkenstand waardoor de ligamenten van de knie continu op spanning staan. In zo’n geval kunnen we je helpen!

Enkele klachten die we veel behandelen bij volwassenen zijn onder andere: problemen van het bewegingsstelsel zoals rug- en nekpijn, spijsverteringsklachten zoals obstipatie, winderigheid of buikpijn en verschillende soorten hoofdpijn. Ook zien we steeds meer mensen in de praktijk die te kampen hebben met emotionele problemen, een burn-out,… of chronische vermoeidheidsklachten door stress of daling van de immuniteit. Ook in deze gevallen kan je bij ons terecht. We staan namelijk garant voor een multidisciplinaire aanpak en verwijzen je door naar de persoon die je het best kan helpen.

Heb je meer vragen betreft je specifieke klacht, dan kun je ons steeds contacteren voor een persoonlijk advies.
Tijdens de eerste consultatie houden we steeds een uitgebreid gesprek als nodig en overlopen we alle mogelijke oorzaken. We willen dus het ‘totaalplaatje’ kennen om je optimaal te kunnen helpen. Als dan toch blijkt dat een klassieke behandeling bij arts of medische beeldvorming (bv RX-foto’s, MRI-sacn,…) nodig is, dan verwijzen we je door naar je (huis)arts of specialist.

SPORTERS

In de media zien we dat steeds meer topsporters via osteopathie en andere aanvullende geneeswijzen worden behandeld. Ze laten zich behandelen omdat ze er zowel op curatief vlak (herstel van klachten) als op preventief vlak (ter voorkoming van klachten) baat bij hebben. Een behandeling heeft positieve effecten op uithoudingsvermogen, doorbloeding, vitaliteit, spierwerking en de belastbaarheid van de gewrichten.

Sporters worden steeds in totaliteit behandeld, zodat de oorzaak van hun klacht aangepakt wordt. Zo kunnen terugkerende ontstekingen of blessures definitief opgelost worden. Denk maar aan een achillespeesontsteking of een kniepeesontsteking. Vaak komen zij na weken/maanden terug en blijven ze een zwakke plaats. Aan zo’n ontsteking ligt vaak een posturologisch probleem aan de basis (de stand van bekken/rug/…) of een blokkade in de rug waardoor de bezenuwing en de doorbloeding niet goed kunnen verlopen. Schouderklachten daarentegen hebben vaak een oorzaak thv het middenrif, wat gekoppeld kan zijn aan spijsverteringsproblematiek.

We hebben het hier nu over topsporters, maar natuurlijk is elke (recreatieve) sporter welkom. Zeker als je graag je lichaam (en prestaties) optimaliseert of dus te kampen hebt met een fysiek probleem. We bespreken steeds samen de aanpak in functie van je sport en je trainings- en wedstrijdschema.

Hoe verloopt een consultatie bij een osteopaat?


Na een vraaggesprek en onderzoek, kiezen we de therapeutische technieken die het meest geschikt zijn voor de patiënt. De technieken waarvoor we opteren zijn afhankelijk van de klachten van de patiënt, het osteopatisch bilan, het ziektebeeld, de leeftijd, de lichamelijke gesteldheid, de evolutie van de behandeling, … .  Elke patiënt geniet een behandeling die individueel is aangepast aan zijn specifieke situatie.

De behandeling is gebaseerd op manuele technieken (manipulaties, mobilisaties, muscle energy technics, positional release, triggerpoints, triggerbandtechnieken, bewegingsbeperkingen opheffen, bewegingspatronen optimaliseren.). Die technieken gebeuren steeds op zachte wijze en zijn dus niet agressief of traumatiserend.

De behandeling kan in sommige gevallen worden aangevuld met richtlijnen voor de patiënt over houding, sport, beweging, leef- en voedingspatronen.

De osteopaat werkt steeds op een veilige manier. Zo zal hij de patiënt altijd doorverwijzen wanneer tijdens het klinisch onderzoek bepaalde aandoeningen aan het licht komen. In dat geval wordt de behandeling nooit voortgezet zonder bijkomende informatie van de behandelende arts. Osteopathie moet complementair zijn met de klassieke geneeskunde, zonder deze te willen vervangen. Daarom is een goede relatie met de arts van de patiënt van groot belang.
Tot slot zullen er, indien aangewezen, ook richtlijnen worden meegegeven over houding, sport en beweging, leefpatronen en voedingsgewoonten.

DUUR VAN DE BEHANDELING?

Een eerste consultatie bij de osteopaat neemt een 50-60 minuten in beslag. Bij een vervolgbehandeling mag u rekenen op ongeveer 40 minuten (bij kinderen, baby’s 30min). Het is belangrijk voldoende tijd te laten tussen twee osteopathische behandelingen. Dit geeft het lichaam de kans zich aan te passen aan de nieuwe situatie en de kans hebben om zijn zelfgenezende krachten volledig te ontplooien om het probleem zelf op te lossen (autocorrectie). Zo worden normaal gezien minstens één à twee weken tussen twee opeenvolgende behandelingen gelaten, nadien zelfs 3wkn of langer.

AANTAL BEHANDELINGEN?

Acute klachten kunnen dikwijls na 4 of 5 behandelingen opgelost worden. Chronische of meer hardnekkige klachten vereisen uiteraard meer behandelingen. Het aantal sessies is dus variabel en hangt af van hoe lang u uw klacht al heeft, de oorzaak van uw klacht en algemene toestand. Na ongeveer drie behandelingen wordt er steeds geëvalueerd of de therapie het gewenste resultaat heeft. Bij twijfel wordt de patiënt voor verder onderzoek doorverwezen naar de huisarts of specialist.

REACTIE OP EEN BEHANDELING

De osteopaat geneest niet, maar nodigt uw lichaam uit om zelf te herstellen door de blokkades die de genezing in de weg staan op te heffen. Het is dus goed mogelijk dat er na de behandeling, in eerste instantie, een lichte toename van de pijn kan optreden, de osteopaat zal u ook daarvan op de hoogte stellen. D.w.z. het lichaam past zich aan de nieuwe situatie aan en dit gaat meestal niet zonder protest. Na een behandeling (24 tot 48u) moet je je lichaam tijd gunnen om zich aan te passen aan de nieuwe situatie, voldoende water drinken en niet onmiddellijk intensief sporten. Dit zoeken naar een nieuw evenwicht kan gepaard gaan met het gevoel van vermoeidheid, verergeren van symptomen, zelden een soort grieperig gevoel, pijn op andere plaatsen, koude/warmte sensatie, emotionele reacties,… Dit kan een normale reactie van je lichaam waarover je je geen zorgen hoeft te maken. Bij twijfel contacteer dan eerst je osteopaat!

PREVENTIE

Het is aan te raden om de 3 a 4 maanden langs te komen voor een preventieve controle. Net zoals alles moet ook uw lichaam goed onderhouden worden. Uw lichaam is uw tool, habitat, sportvermogen, … verzorg het goed en wacht niet tot je in panne valt !!

!!!!Wanneer moet je met je baby/ kind naar de dokter?
Contacteer een arts:
– Als de baby jonger dan 3 maanden is en de temperatuur 38 °C of meer bedraagt. Ook na een vaccin.
– Als de baby tussen 3 maanden en 6 maanden is en de temperatuur 39 °C of meer.
– Als de baby van om het even welke leeftijd alarmsignalen vertoont.
Alarmsignalen:
– Het kind er erg ziek uitziet .
– Het kind drinkt of eet niet meer goed, braakt.
– Het kind is uitgedroogd: minder natte luiers, droge lippen, droog mondslijmvlies, ingevallen ogen, ingevallen fontanel.
– Het kind erg bleek of grauw ziet.
– Het kind ademt moeilijk of kreunt.
– Het kind weent op een andere wijze (hoge schrei of zwakke schrei).
– Het kind is suf of moeilijk wakker te krijgen.
– Het kind praat verward.
– Het kind heeft pijn bij aanraking.
– Het kind vertoont nekstijfheid.
– Het kind blauw-rode puntvormige vlekjes op de huid heeft .
– Het kind stuipen heeft.

Nuttige links


Voedingsadvies: Hoe kunnen we ons lichaam voeden, in plaats van ‘vullen’? Orthomoleculair + voedingsadvies Lieselot Sablon

– https://www.vind-een-osteopaat.be/osteopaat/lotte-vande-velde-roeselare.html

 

Tarief

– De eerste onderzoek + behandeling: 75/1u
– Volgende behandelingen:

  • kinderen/baby’s 65€/30-40min
  • volwassenen: 65€/40min, waarvan u 6x/jaar 10€ terugtrekt van de mutualiteit.

Maak een afspraak online

BOEK NU