> MANUELE THERAPIE

“Niet alleen de symptomen, maar ook de mechanische oorzaak wordt opgespoord.”

Wat is Manuele therapie?


Manuele therapie is een specialisatierichting na de opleiding tot master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de KU Leuven/UGent, die zich richt naar het opsporen van stoornissen en dysfuncties van het bewegingsapparaat.

Manuele therapie richt zich op klachten die ontstaan in ons bewegingsapparaat (gewrichten, spieren pezen en ligamenten). De manueel therapeut probeert pijn op te heffen door een analyse te maken van het aanwezige (pathologische) bewegingspatroon. Hierdoor kan men niet alleen de symptomen behandelen maar ook de onderliggende mechanische oorzaak.
Dit kan gaan over articulaire stoornissen (beenderen, gewrichten), stoornissen van de weken delen (spieren en pezen, bindweefsel, gewrichtskapsel, ligamenten)
en neurologische aandoeningen. Deze komen echter vaak gecombineerd voor.

Onze botten, gewrichten (articulaire delen), spieren, ligamenten, fasciae (het bindweefsel), organen, bloedvaten en zenuwen (neurogene structuren) zorgen voor een harmonisch en functioneel geheel van ons lichaam en bewegingsapparaat. De interactie van deze weefsels zorgt voor het goed functioneren van menselijk lichaam.
 Soms treden er echter stoornissen of blokkades op in de harmonie van dit geheel.

Als manueel therapeut gaan we dan op zoek naar:
–  welke stoornissen/blokkades er binnen het bewegingsapparaat zijn
–  wat de oorzaken van deze stoornissen van het bewegingsapparaat kunnen zijn en
 hoe we deze kunnen oplossen.

Wie is manueel therapeut? 

Manuele therapeuten zijn specialisten in het diagnosticeren en behandelen van stoornissen van het bewegingsapparaat. Om manueel therapeut te worden is een postuniversitaire studie na de opleiding tot kinesitherapeut vereist. Alle manuele therapeuten in ons team zijn gediplomeerde kinesitherapeuten aan UGENT of KULeuven en behaalden een bijkomend diploma manuele therapie aan diezelfde universiteiten.

U kan hiervoor terecht bij Julia Van Peer, Jirka Hiers.

Therapie kan onder andere bestaan uit:

  • bewegingsketens analyseren,
  • losmaken van spieren en gewrichten,
  • verstevigen van te zwakke musculatuur door spierversterkende oefeningen
  • dry needling
  • ergonomie, advies om dit toe te passen in het dagelijks leven
  • thuisoefenprogramma

Hoe verloopt een consultatie Manuele therapie?


Een consultatiereeks start steeds met een vraaggesprek, nadien onderzoeken we het lichaam.  Na deze analyse wordt een keuze gemaakt van therapeutische technieken afhankelijk van de klachten van de patiënt. Dit is  telkens afhankelijk van het klachtenbeeld, de leeftijd, de lichamelijke gesteldheid, de evolutie van eerdere behandelingen, … Iedere patiënt geniet dus een behandeling die individueel is aangepast aan zijn specifieke situatie. Die behandeling is gebaseerd op manuele technieken (manipulaties, mobilisaties, muscle energy technieken, triggerpoints, spierversterkende oefeningen, spierrekkingstechnieken, …) en beoogt in essentie het opheffen van de bewegingsverliezen die werden vastgesteld tijdens het klinisch onderzoek.

Die technieken gebeuren steeds op zachte wijze en zijn dus niet agressief of traumatiserend.
De manueel therapeut werkt steeds op een veilige manier. Zo zal de patiënt altijd doorverwezen worden wanneer tijdens het klinisch onderzoek bepaalde aandoeningen aan het licht komen die niet kunnen verholpen worden of meer onderzoek nodig is. In dat geval wordt de behandeling nooit voortgezet zonder bijkomende informatie van de behandelende arts.  Soms stellen we vast dat aanvullende diagnostiek noodzakelijk is. Voor röntgen, labo onderzoek, scans, … verwijzen we onze patiënten door naar gespecialiseerde artsen.

Als het onderzoek aantoont dat een behandeling zinvol is, dan stellen we samen met de patiënt een therapieplan op. Tot slot zullen er, indien aangewezen, ook richtlijnen worden meegegeven over houding, sport en beweging.

Hoe lang duurt een behandeling?

Een eerste consultatie bij de manueel therapeut neemt een 50-60 minuten in beslag. Bij een vervolgbehandeling mag u rekenen op ongeveer 30 minuten. Het is belangrijk om de klacht te kunnen verbeteren dat er initieel regelmatig behandeld wordt, na een acute periode met veel pijn kan overgegaan worden naar een lagere frequentie van behandelingen over een langere tijdspanne.

Hoeveel behandelingen heeft u recht op?

Acute klachten kunnen dikwijls na een 9tal behandelingen al grotendeels verholpen worden. Chronische of meer hardnekkige klachten vereisen uiteraard meer behandelingen. Het aantal sessies is dus variabel en hangt af van hoe lang u uw klacht al heeft, de oorzaal van uw klacht en algemene toestand. U heeft recht op 3×18 behandelingen kiné/manuele therapie per kalenderjaar, let wel van telkens verschillende pathologieën. Chronische aandoeningen/trauma’s-ongevallen-breuken- …: Bij oa. Capsusulitis, Reumatoïde artritis, revalidatie na trauma of operatie, MS, Parkinson, …. kan u na aanvraag van de kinesist aan de mutualiteit recht hebben op 60 beurten met verhoogde terugbetaling

Bij welke aandoeningen is manuele therapie aangewezen?


Manuele therapie behandelt stoornissen aan het bewegingsapparaat. Bij een stoornis ervaar je pijn of word je beperkt in je bewegingen. Manuele therapie is aangewezen bij volgende klachten en aandoeningen:

RUG & NEK: blokkades, torticollis (stijve nek), hernia, discusbulging, uitstralingspijn,…

HEUP, LIES, KNIE, VOET: snapping hip, meniscusletsels, instabiliteitsproblemen, kruisbandproblematiek, verstuikingen, spierscheur, spierverrekkingen,…

SCHOUDER, POLS, ELLEBOOG, HAND: inklemmingen pezen, slijmbeurzen, dysfuncties kapsel schouder met verklevingen, spierscheuren, overbelastingsletsels, golferselleboog/tenniselleboog,…

HOOFDPIJN: hoofdpijn gerelateerd aan beperkte beweging nekwervels, vormen van migraine, wiplash-klachten, duizeligheid, evenwichtsproblemen, …

KAAK: Temporomandibulaire dysfuncties (klachten t.h.v. het kaakgewricht) overbelasting of trauma tgv tandenknarsen, stress, klemmen, kaakchirurgie of andere oorzaken (relatie met hoofd- en/of nekpijn). Klachten: klikkend geluid, mondopening beperkt,…

BEKKEN: tijdens/na de zwangerschap bekkeninstabiliteit, trauma: val op stuitbeen, …

SPORTLETSELS + revalidatie: scheur meniscus-/ kruisbandletsels, (enkel/pols) verstuikingen, schouderluxaties, …

POST-TRAUMATISCHE of POST-OPERATIEVE LETSELS:  knie/heup-protheses, schouderprothese, peeshechtingen, …

PREVENTIE LETSELS of SPORTBLESSURES: voorkomen recidief spierscheuren of verstuikingen dmv core stability-training, sportspecifieke training, …

loper

Hoe werkt manuele therapie? 

Klachten aan nek, rug, heup of andere gewrichten ontstaan vaak door disfuncties op andere plaatsen in ons lichaam. Samen met onze botten, gewrichten, spieren, ligamenten en bindweefsel, vormen onze organen, bloedvaten en zenuwen een harmonisch geheel. De interactie van al deze elementen zorgt voor het goed functioneren van ons menselijk lichaam en bewegingsapparaat. Soms echter wordt de harmonie verstoord, waardoor er stoornissen of blokkades optreden.  Dit kan gaan over articulaire stoornissen (beenderen, gewrichten), stoornissen van de weke delen (spieren en pezen, bindweefsel, gewrichtskapsel, ligamenten) en neurologische aandoeningen. Vaak komen die gecombineerd voor, en uiten ze zich in klachten zoals pijn aan de gewrichten, of beperkte bewegingsmogelijkheid.

Manuele therapie gaat op zoek naar de onderliggende mechanische disfunctie, en behandelt zo niet enkel de symptomen. Door te zoeken naar een oplossing voor de oorzaak, wordt een lange termijn herstel mogelijk gemaakt.

Hoeveel kost een behandeling?

– 1x Klinisch onderzoek + 1ste behandeling Manuele therapie 1u: 50€
– Volgende behandelingen 30min: 30€, Terugbetaling mutualiteit +/- 12,5€/behandeling
18x/pathologie, dit kan 3x 18 indien het een andere pathologie/aandoening betreft

Maak een afspraak online

BOEK NU