> ADEMHALINGSKINÉ

Wat is Ademhalings- en relaxatiekinesitherapie?


Kinesitherapeute Jirka Hiers specialiseerde zich verder in deze discipline, u kan bij haar terecht voor ademhalings- en relaxatieoefeningen.
Stress van het dagelijks leven, perfectionisme, allergieën of schildklierproblemen kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van chronische hyperventilatie. Hierbij zal de patiënt sneller ademen zonder dat hij of zij hier iets van merkt. Echter, chronische hyperventilatie leidt tot een tekort aan CO² wat op zijn beurt een invloed kan hebben op het centraal zenuwstelsel, cardiovasculair stelsel, luchtwegen, spieren, spijsvertering, …
Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan zonder een duidelijke oorzaak. Tijdens de behandeling wordt in een eerste fase aandacht besteed aan oefeningen om zich bewust te maken van een correcte, natuurlijke ademhaling. In een tweede fase worden oefeningen gecombineerd met relaxatietherapie. Deze relaxatie kan de patiënt in de toekomst zelf toepassen in stressvolle periodes zodat chronische hyperventilatie niet opnieuw tot stand komt.

Wat is Respiratoire kinesitherapie?


Respiratoire kinesitherapie wordt toegepast bij Respiratoire aandoeningen.  Baby’s en kinderen lopen gemakkelijk luchtweginfecties op. Deze acute respiratoire aandoeningen kunnen in combinatie met medicatie behandeld worden met (geassisteerde) autogene drainage.

 

Hoe verloopt een consultatie Ademhalingskiné?


Een consultatiereeks start steeds met een anamnese (vraaggesprek) en onderzoek. Daaruit worden therapeutische technieken afhankelijk van de klacht van de patiënt bepaald afhankelijk van het klachtenbeeld, de leeftijd, de lichamelijke gesteldheid, de evolutie van eerdere behandelingen, … Iedere patiënt geniet dus een behandeling die individueel is aangepast aan zijn specifieke situatie. Die behandeling is gebaseerd op manuele technieken: mobilisaties, muscle energy technieken, triggerpoints, ademhalingsoefeningen, … en beoogt in essentie het opheffen van de klacht die werden vastgesteld tijdens het klinisch onderzoek.
Die technieken gebeuren steeds op zachte wijze en zijn dus niet agressief of traumatiserend.
De ademhalingstherapeut werkt steeds op een veilige manier. Zo zal de patiënt altijd doorverwezen worden wanneer tijdens het klinisch onderzoek bepaalde aandoeningen aan het licht komen die niet kunnen verholpen worden of meer onderzoek nodig is. In dat geval wordt de behandeling nooit voortgezet zonder bijkomende informatie van de behandelende arts.
Tot slot zullen er, indien aangewezen, ook richtlijnen worden meegegeven over toepassen van ademhalingsoefeningen in het dagelijks leven.

DUUR VAN DE BEHANDELING?

Een eerste consultatie bij de ademhalingstherapeut neemt een 50-60 minuten in beslag. Bij een vervolgbehandeling mag u rekenen op ongeveer 30 minuten. Het is belangrijk om de klacht te kunnen verbeteren dat er initieel regelmatig behandeld wordt, na de acute periode komt een periode met minder klachten en kan overgegaan worden naar een lagere frequentie van behandelingen over een langere tijdspanne.

AANTAL BEHANDELINGEN?

Acute klachten kunnen dikwijls na een 9tal behandelingen al grotendeels verholpen worden. Chronische of meer hardnekkige klachten vereisen uiteraard meer behandelingen. Het aantal sessies is dus variabel en hangt af van hoe lang u uw klacht al heeft, de oorzaal van uw klacht en algemene toestand. U heeft recht op 18 behandelingen ademhalingskiné/jaar.

Hoeveel kost een behandeling?

– 1ste Behandeling kinesitherapie -> ademhalingstherapie 1u: 47€
– Volgende behandelingen 30min: 27€ waarvan terugbetaling mutualiteit ongeveer 15€/behandeling.
– Dit 18x/pathologie, dit kan 3x 18 indien het een andere pathologie/aandoening betreft.

Maak een afspraak online

BOEK NU